22 december 2022

De kracht van linkbuilding voor SEO

De kracht van linkbuilding voor SEO

Autoriteit is één van de drie pijlers van zoekmachine optimalisatie. Linkbuilding is een uitstekende manier om de autoriteit van je website te verhogen. Google ziet backlinks namelijk als een belangrijke factor in het bepalen van posities in de zoekresultaten. Maar wat is linkbuilding precies en hoe kan het jouw bedrijf helpen? In deze blog vertellen we alles over de kracht van linkbuilding.

Op deze pagina:

Wat is linkbuilding?

In het kort betekent linkbuilding het verzamelen van relevante backlinks van andere websites naar die van jou. Het doel van linkbuilding is om zo veel mogelijk waarde toe te voegen aan jouw website zodat je hoger scoort in zoekmachines (Google, Bing etc.). Zoekmachines zien backlinks als een digitale referentie voor je website. Hoe hoger de kwaliteit van je linkprofiel, hoe hoger jouw website wordt beoordeeld door de zoekmachines.

Focusing on quality [backlinks] over quantity is what can help to protect your site as Google updates.Adam Riemer, SearchEngineJournal.com

Wat is een backlink?

Een backlink is een link die van een externe website naar jouw website verwijst. Deze externe links zorgen ervoor dat gebruikers én zoekmachines eenvoudig kunnen navigeren tussen websites. Backlinks is één van de top 3 ranking factoren van Google. Dit maakt linkbuilding een essentieel onderdeel van zoekmachines optimalisatie.

Interne- en externe links

Interne links zijn links binnen je eigen website. Deze interne links verwijzen van de ene pagina naar de andere pagina. Hierdoor dragen ze bij aan de structuur en gebruiksvriendelijkheid van je website. Externe links, of backlinks, zijn links die zijn geplaatst op andere websites en verwijzen naar een pagina op jouw website.

Hoe werkt linkbuilding?

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Er zijn drie pijlers die zorgen voor organische successen in de SERP van zoekmachines. Autoriteit is de derde en laatste pijler en wordt door veel bedrijven vaak ‘vergeten’ in hun SEO-strategie. Google kijkt bij het bepalen van de autoriteit van je website naar jouw backlinkprofiel. Relevante backlinks dragen bij aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van je linkprofiel. Hierdoor beoordelen zoekmachines jouw website als relevant voor de gebruiker.  Dit maakt linkbuilding essentieel bij het behalen van de hoogste posities in zoekresultaten. 

In het kort hebben we de voordelen van linkbuilding voor je op een rij gezet:

 • Hogere posities in zoekmachines (Google, Bing etc.)
 • Verbetert de vindbaarheid van een website en zorgt voor meer verkeer
 • Verhoogt de autoriteit van een website
 • Maakt een website relevant en betrouwbaar

Hoe kan je linkbuilding effectief inzetten?

Op de eerste plaats lijkt linkbuilding redelijk eenvoudig. Het verzamelen van backlinks kan toch iedereen? Ja, en nee. Er komt namelijk veel meer bij kijken. Tegenwoordig kijken zoekmachines veel meer naar de kwaliteit en relevantie van je backlinks. Dit maakt linkbuilding een stuk ingewikkelder en kost het veel tijd. Het is dus belangrijk aandacht te besteden aan een effectieve linkbuildingstrategie.

Maar hoe kan je linkbuilding effectief inzetten? We hebben wat handige tips & tricks voor je op een rij gezet:

 • Stel van te voren duidelijke doelen op
 • Zoek naar relevante en kwalitatieve websites om backlinks te plaatsen
 • Verzamel backlinks verspreid over de tijd
 • Laat 60% van de backlinks verwijzen naar de homepage
 • Verdeel backlinks over dieper gelegen pagina’s
 • Gebruik een variatie aan anchorteksten
 • Zet verschillende linkbuilding technieken in
Linkbuilding technieken

Linkbuilding uitbesteden?

Kwalitatieve backlinks naar een website verzamelen blijft een ingewikkelde klus. Zonder een goede linkbuildingstrategie ben je vaak veel tijd kwijt, zonder dat je echte online successen boekt. Ben jij op zoek naar een specialist die in staat is om een sterk linkprofiel te creëren voor je website? Linkbuilding uitbesteden bij Blitz Digital biedt de ondersteuning die je zoekt. Wij weten precies welke backlinks niet werken en, nog belangrijker, welke links juist wel. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Neem dan gerust contact met ons op.